fbpx

# 10 Zo maak je liedjes af

De Songwriting Podcast

#10 Zo maak je liedjes af

Dit is de tiende en laatste aflevering van het eerste seizoen van De Songwriting Podcast! Anderhalf jaar geleden startte ik deze podcast met als doel 10 afleveringen maken met tips en gedachtenspinsels over Songwriting. Ik wilde mensen helpen met hun schrijfproces en delen wat ik er tot nu toe zelf over geleerd heb. Aan jullie berichtjes te zien is dat gelukt! En wat is dat een ontzettend fijn gevoel. Ik kan ook vol trots melden dat de online songwriting cursus waar ik zelfs in de eerste afleveringen al over praat eindelijk te koop is in de webshop. Je hoeft dus niet meer op de wachtlijst. In september 2021 gaat hij van start en als je dit nou later leest kun je gewoon even op de website kijken wanneer hij weer begint.

Luister aflevering 10 van De Songwriting Podcast:

Keynotes van deze aflevering:

• probeersels en oefening zijn per definitie iets goeds
• de inner critic komt weer de kop op steken
• het juiste gereedschap krijgen
• een muzikant is nooit uitgeleerd
• beweging maakt creatief, kom in een flow
• werk je hard genoeg?
• de online songwriting cursus

Liedjes afmaken

Dat is toch wel één van de meest voorkomende ‘problemen’ die ik van songwriters hoor. Schrijfblokken vol met stukjes van liedjes en weinig songs die echt af zijn. Laat ik beginnen met te zeggen dat het niet erg is dat je veel probeersels hebt. In eerdere afleveringen hebben we het hier ook al over gehad, sommige liedjes zijn gewoon ter oefening geschreven, daar moet je niet perse iets mee willen. Dat is oké. Maar, als het nou echt nooit lukt om iets af te krijgen moeten we toch even gaan kijken naar jouw schrijfproces. Ik denk dat er een aantal redenen zijn waarom het soms niet lukt om een liedje af te maken. Ik ga er hier vier bespreken.

1. Je bent te kritisch

De inner critic is natuurlijk al veel aan bod gekomen en ook hier steekt hij de kop weer op. Laten we even van de situatie uitgaan dat je een couplet en refrein geschreven hebt en je wilt er een compleet nummer van maken. Dat couplet en refrein, daar ben je tevreden over. Dat is er misschien heel snel uitgekomen of je hebt er lang op gepuzzeld en je bent blij met het resultaat. Waarom lukt het dan niet om er een tweede couplet bij te schrijven? Waarschijnlijk omdat jouw inner critic, die zich eigenlijk nog niet mag roeren in het creatieve proces, al wakker is. Dat eerste couplet en refrein zijn jouw maatstaf geworden. Dat is de lat waar het tweede couplet aan moet gaan voldoen. Je bent dus in je creatieve proces al waarde aan het geven aan iets dat nog bedacht moet worden. Een oplossing hiervoor is om te denken in een kader. Niet zozeer aan een lat. Wat is de sfeer, het gevoel, de intentie van het eerste couplet? Gebruik dat als kader en leidraad. Gebruik het niet als waardeoordeel, maar als richtingaanwijzer.

2. Je hebt niet het goeie gereedschap

Het kan best zijn dat je dingen in je hoofd hoort die je vingers nog niet kunnen spelen. Akkoorden die je niet kent of harmonische trappen die je niet weet te vinden. Dit soort kennis valt voor mij onder gereedschap, dus de tools die je gebruikt om jouw idee tot uiting te brengen. Hoe meer opties je hebt, hoe meer dingen je kunt uitproberen. Het is echt de moeite waard om je daarin te verdiepen. Dat blijft ook een doorgaand proces, want je kunt altijd iets bijleren. Daar is mijn cursus Songwriting Skills Up dus echt wel een goeie in, al zeg ik het zelf. Die cursus zorgt voor verdieping op eigenlijk alle gebieden binnen Songwriting. Maar voor het geval dat je nog niet zeker weet of je de cursus wilt gaan doen heb ik nog een andere tip en dat is: copy + paste. Kijk eens goed naar wat je al geschreven hebt, wat zit erin aan structuur? Kun je bijvoorbeeld het couplet kopiëren? Wil je daar een compleet nieuwe tekst? Zo ja, welke kant van het onderwerp moet er daar worden belicht? Is er een bepaald tijdsverloop? Kun je de tekst met minimale aanpassingen al interessant maken? En als je harmonisch dingen anders wilt doen kan één nieuw akkoord soms al voor genoeg frisse wind zorgen. Denk in kleine, simpele aanpassingen. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

3. Je zit niet in de goeie flow

Wat is flow? Zie het als een soort werkmodus. Het is een bepaalde focus die gepaard gaat met een bepaald gevoel. Je kunt trainen om sneller en vaker in een flow te komen. Het kan gebeuren dat een flow klaar is voordat je liedje af is. Soms moet je het dan ook gewoon even tijd gunnen. Ga een wandeling maken, beweging doet wonderen voor creativiteit, of slaap er een nachtje over. Zolang je daarna maar weer terugkomt bij dat liedje. Met frisse energie raak je misschien wel meteen weer in die flow. Forceren terwijl je voelt dat het op is werkt namelijk ook niet.

4. Je werkt niet hard genoeg

Dit lijkt tegenstrijdig met wat ik net zei. Je wilt namelijk niets gaan forceren. Tegelijkertijd kan het zijn dat je soms gewoon even een schop onder je kont nodig hebt. Soms moet je even door een muur heen. En die muur kan van alles zijn. Misschien is het je inner critic, misschien kom je niet in je flow omdat je steeds afgeleid wordt door je telefoon of je kat. Breng jezelf echt even bij de les. Check bij jezelf of het één van die dingen is die ik hiervoor heb genoemd, of ben je gewoon een beetje aan het lanterfanten? Dat is niet erg! Maar daar gaat je resultaat ook naar zijn. Wees eerlijk naar jezelf en wees daarin extra behoedzaam voor de inner critic. Die verschuilt zich vaak in de vreemdste hoeken. Als je daadwerkelijk tot de conclusie komt dat het een gebrek aan discipline is bij jou, zet dan een timer op 10 minuten en zorg dat er binnen die tijd, goed of slecht, iets op papier staat.

Laatste aflevering van het seizoen

Dit was hem! De laatste aflevering van dit seizoen De Songwriting Podcast. Seizoen 2 wil ik iets anders gaan vormgeven. Daar ga ik nog even op broeden en die zie je vanzelf verschijnen. Ik zou het te gek vinden als je mee komt doen met de cursus en de daarbij behorende community van songwriters. Voor nu veel schrijfplezier!