fbpx

Waarom je je NIET inschrijft bij Buma/Stemra

In een vorige blog legde ik uit wat Buma/Stemra is, wat het je op kan leveren en waarom je je dus zeker bij Buma moet aanmelden. Er is echter een goede reden om niet ook automatisch bij Stemra lid te worden. Benieuwd wat die reden is? Lees dan verder.

Wat doet Stemra?

Op de website lezen we: “Buma incasseert en verdeelt vergoedingen voor uitvoeringen en uitzendingen van uw werken. Stemra treft regelingen met iedereen die muziek vastlegt op beeld- en geluidsdragers.” De twee rechten die je als auteursrechthebbende krijgt zijn dus verdeeld over twee organisaties. Buma gaat over de openbaarmaking van je werk (bijvoorbeeld live spelen of gedraaid worden), Stemra gaat over het verveelvoudigen (bijvoorbeeld je liedjes op cd laten persen).

Is Stemra slecht?

Nee, Stemra is helemaal niet slecht, maar het kan je wel flink kosten. Stel je even voor: de situatie is dat jij een cd in eigen beheer gaat uitbrengen. Voor het verveelvoudigen van je werk moet je een Stemra-afdracht doen bij de perserij. Dit loopt gemakkelijk op tot duizenden euro’s. Na de productie van je plaat wordt pas gekeken wie de rechthebbende van die afdracht zijn. Het goede nieuws is: dat ben je zelf! Het slechte nieuws is dat de afdracht eerst geparkeerd wordt bij Stemra (gerust een jaar) en er vervolgens administratiekosten gerekend worden van 25%. Met andere woorden: je verschuift dus een behoorlijke som met geld, die je uiteindelijk weer terugkrijgt, maar in het proces betaal je voor de administratiekosten en aan het einde van de rit houd je beduidend minder over.

Lid worden van Stemra heeft pas zin als je veel verkoopt via reguliere verkoopkanalen
Wanneer je je wel inschrijft bij Stemra

Als je veel verkoopt via reguliere verkoopkanalen kan het wel voordelig zijn je in te schrijven. Je kan dit nog achteraf doen, mocht de verkoop onverwachts ineens gaan lopen, je krijgt dan echter geen vergoeding voor de al verkochte cd’s. Verkoop je je cd’s zelf bij optredens en via je eigen webshop? Dan schrijf je je beter niet in voor Stemra.

Conclusie

Het ligt aan jouw situatie of het slim is om je in te schrijven bij Stemra. Ikzelf ben enkel bij Buma geregistreerd. Mijn beide EP’s verkoop ik in eigen beheer en dat zijn geen oplages van 10.000 stuks. De afweging was dus voor mij snel gemaakt, de kosten zouden niet opwegen tegen de opbrengsten. Wel inschrijven bij Buma en niet bij Stemra? Dat is een kwestie van het juiste vakje aanvinken bij je aanmelding op de Buma/Stemra website.

Schrijf jij je in bij Stemra? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in de reacties!

Meer lezen? 
‘Waarom iedere Songwriter bij Buma/Stemra ingeschreven moet staan’
‘De Drie P’s: Een simpele tool om carrièrekeuzes te maken’
• Martijn Crama schreef ook een interessante blog over Stemra: http://martijncrama.nl/blog/2013/11/18/waarom-je-niet-lid-moet-worden-van-stemra/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *