fbpx

Waarom iedere Songwriter bij Buma ingeschreven moet staan

Onlangs kwam ik er via een Instagram-story achter dat voor veel Songwriters het hele Buma/Stemra gebeuren nog een beetje hocus pocus is. Zonde! Want door je niet te registreren en geen muziekgebruik te melden kan het zomaar zijn dat je een mooie som aan auteursrechtenvergoeding misloopt. In deze blog leg ik zo simpel mogelijk uit wat Buma/Stemra is en wat het voor jou kan betekenen.

Wat is Buma/Stemra?

Buma/Stemra is een organisatie die vergoedingen int voor componisten, auteurs en muziekuitgevers. Het zit namelijk zo: Als jij een liedje schrijft of componeert krijg jij automatisch het auteursrecht van dat werk. Daar hoef je niks voor te registreren, dat is gewoon zo, zelfs als je een songtekst op een servetje schrijft. Als auteursrechthebbende heb je twee rechten: het werk openbaar maken en het werk verveelvoudigen. In singer-songwritertermen: bijvoorbeeld je liedjes live spelen of laten spelen (openbaar maken) en je liedjes uitbrengen op cd of online (verveelvoudigen).

De partijen die gebruik maken van je muziek, bijvoorbeeld festivals, muziekcafés en radiostations, dragen een vergoeding af voor dit gebruik. Niet direct aan jou, maar aan Buma/Stemra. Deze vergoeding keert Buma/Stemra aan je uit wanneer jij het muziekgebruik meldt of wanneer het fingerprintsysteem je liedjes herkent op de radio.

Wanneer word je lid?

Het heeft zin om lid te worden als je werk regelmatig op radio of tv uitgezonden wordt, als je regelmatig optreed met eigen werk of als je werk wordt vastgelegd op cd of dvd. Ik wil nog even benadrukken dat je niet aan alle drie die eisen hoeft te voldoen. Ik ken veel singer-songwriters die nog geen songs officieel hebben uitgebracht en zich daarom nog niet aanmelden. Echter, als je veel live speelt met eigen werk kun je ook al aanspraak maken op een vergoeding. Dat is immers het openbaar maken van je werk.

Let op! Je kunt kiezen of je lid wordt van enkel Buma of van zowel Buma als Stemra. “Buma incasseert en verdeelt vergoedingen voor uitvoeringen en uitzendingen van uw werken. Stemra treft regelingen met iedereen die muziek vastlegt op beeld- en geluidsdragers,” staat er op de officiële website. Waarom je je NIET inschrijft bij Stemra lees je hier.

Via een instagramstory kwam ik erachter dat er veel vragen waren over Buma/Stemra, die beantwoord ik deels in deze blog.
De Instagramstory waar ik zoveel reacties op kreeg dat ik besloot deze blog te schrijven.
Wat kost het?

Een lidmaatschap bij Buma/Stemra kost per jaar €63,55. Je betaalt eenmalig €45,76 inschrijfgeld. Er wordt echter een basisuitkering gehanteerd. Dat wil zeggen dat je geen geld zult verliezen aan de organisatie. Zou er namelijk minder dan €70,- per jaar moeten worden uitgekeerd, dan vult Buma/Stemra dit bedrag aan tot die €70,-. Je hebt dus letterlijk niks te verliezen! Op het eenmalige inschrijfgeld na 😉

Wat levert het op?

Hoeveel er uitgekeerd wordt ligt compleet aan jouw situatie. Nationale radiozenders en televisie leveren meer op dan een lokaal station bijvoorbeeld. Ook live spelen kent verschillende uitkeringen. Hoe groter het evenement of hoe hoger de gage, hoe hoger de uitkering. Zelfs als je nog niet betaald krijgt om te spelen (als je serieus aan de bak wilt, ga je dat nú veranderen! Lees ook deze blog over de drie P’s), is er een vergoeding mogelijk. Je vult dan op de portal in dat je gage €0,01 is. Per live set is er een vergoeding van ongeveer €20,- beschikbaar. Doe jouw aantal optredens per jaar maar eens keer twintig, dat is een mooi zakcentje toch?

Waarom je je NIET inschrijft bij Buma/Stemra

Ik zie geen reden om je niet in te schrijven bij Buma, tenzij je nooit live speelt en niks van jouw muziek ooit je slaapkamer verlaat. Er is echter wel een goede reden om je niet in te schrijven bij Stemra. Die lees je hier.

Ga jij je inschrijven bij Buma of ben je al lid? Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter!

Meer lezen? 
‘Waarom je je NIET inschrijft bij Buma/Stemra’
‘De Drie P’s: een simpele tool om carrièrekeuzes te maken’
• Meer over auteursrecht vind je op www.auteursrecht.nl

2 reacties op “Waarom iedere Songwriter bij Buma ingeschreven moet staan”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *