fbpx

Full: de betekenis van mijn meest kwetsbare liedje

Singer-songwriter Anne van Damme in de videoclip van Full.

Full, het openingsnummer van de Waves EP, is het meest kwetsbare liedje dat ik ooit naar buiten heb gebracht. Zowel het onderwerp als de uitvoering komen uit een donker plekje in mijn hoofd dat ik niet vaak aan de buitenwereld laat zien. Erg spannend dus, om dit naar buiten te brengen. Onlangs maakte ik een DIY videoclip voor het nummer. Tijd om het één en ander te bespreken!

Betekenis van de tekst

Want waar gaat het nummer eigenlijk over? Als ik het kort zou moeten samenvatten zou ik zeggen: overweldigd worden. En dat heeft dan weer te maken met hooggevoeligheid. Het niet kunnen verwerken van alle prikkels die binnenkomen, waar anderen schijnbaar geen moeite mee hebben. Het gevoel al tien stappen terug te hebben gedaan en alsnog de wereld niet aan te kunnen. Dat klinkt heftig, en dat is het soms ook. Het heeft me lang geduurd voordat ik mijn hooggevoeligheid daadwerkelijk een plekje kon geven en ik ook van de voordelen kon genieten. Want eigenlijk is het heel mooi dat je dingen zo intens kunt voelen, toch? Maar soms, is het net wat te veel.

Balans

Op de Waves EP hoor je zeven compleet verschillende songs die ook alle zeven uit een ander gevoel ontstaan zijn. Het titelnummer Waves gaat over balans. Over een verschil in perceptie en het wél aankunnen van al die prikkels. Full gaat juist over een moment van disbalans. En ook het najagen van die disbalans, omdat je niet weet hoe het anders moet (“I’m an addict, I can’t seem to quit”). De lyrics uit het refrein (“I’m full, don’t give me more”) betekenen dan ook letterlijk: ik zit vol, ik ben overweldigd en er past niks meer bij, dus houd het maar bij je.

Openingsnummer

In eerste instantie was het mijn bedoeling om deze song een beetje te ‘verstoppen’ tussen de andere nummers op de EP. Ik heb er zelfs nog over nagedacht om hem gewoon voor mezelf te houden en überhaupt niet uit te brengen. Het was dat mijn masteraar Wessel Oltheten zo geraakt was door Full en voorstelde om met dit nummer te openen, dat ik er over na begon te denken om de spotlight iets meer deze kant op te richten. En waarom ook niet? We zijn eraan gewend geraakt om onze mooiste kant te laten zien en we verstoppen juist dat wat ons kwetsbaar maakt. Maar ik weet ook dat ik niet de enige ben en dat veel mensen zich zullen herkennen in het gevoel dat ik in dit liedje beschrijf. Dus naast dat dit een creatieve uiting van mezelf is, is het ook een poging om een klein stukje van het taboe op mentale disbalans op te lichten.

Videoclip

In de videoclip zie je mij in een schijnbaar perfecte wereld. Ik zit aan een tafel waarop een roze theepot staat en een etagère met gebakjes. De achtergrond is gevuld met kleurrijke doeken en bloemen. Daar zit ik dan, perfect opgemaakt, een keurig jurkje aan, en ik vertel je een verhaal. Ik lach, ik beeld dingen uit, lach nog wat meer, knipper met mijn ogen. Allemaal leuk en gezellig, dat zie je toch? Maar wat zeg ik eigenlijk tegen je? Als je daadwerkelijk naar mijn woorden luistert merk je dat die perfecte wereld in werkelijkheid een façade is. Dit contrast is iets wat we volgens mij ook in de realiteit tegenkomen. Mensen die zeggen dat het goed gaat, maar die in werkelijkheid iets moeilijks doormaken. Of, zoals in het geval van de videoclip, mensen die wel degelijk aangeven dat het niet goed gaat, maar die we niet geloven of serieus nemen omdat wij het zelf niet zo zien. De zin ‘Stel je niet zo aan’ mag je wat mij betreft uit je vocabulaire schrappen. Je gevoel is wat het is en dat mag er zijn.

Op 27 juni kwam de videoclip uit. Zie hier! Ik ben erg benieuwd naar je reactie 🙂 

Lyrics: Full - Anne van Damme

It happens more than I want to admit
I’m an addict, I can’t seem to quit
Smoke in my head, water in my lungs
Can’t remember how it all began

Was I born this way or did I learn to hold my breath?
Does this sensitivity mean I’m truly blessed?
To feel all these emotions good and bad
How can anyone possibly think I’ve got the room in my head?

I’m full, don’t give me more
I’m done, I close the door
And I don’t want you in my head
Anymore, anymore

It happens more than I want to admit
I know I’m thriving, but I can’t see it
Eyes are troubled, legs don’t seem to hold
This ringing inside is really getting old

I’m full, don’t give me more
I’m done, I close the door
And I don’t want you in my head
I don’t want you in my head
No, I don’t want you in my head
Anymore, anymore