fbpx

Muzikant

Als jong meisje voelde ik het al. De magie van muziek en de kick van het schrijven van liedjes. Onverklaarbaar voor hen die het niet voelen, ontzettend herkenbaar voor hen die ook de muziekkronkel in hun lijf hebben. Vanaf het moment dat ik op mijn dertiende verjaardag een gitaar kreeg, werd muziek een obsessie. Mijn hart ging sneller kloppen bij het idee mijn liedjes aan anderen te laten horen en ik voelde vlinders in mijn buik als ik nadacht over optreden op een echt podium.

Waar eerst de zenuwen de overhand hadden en ik me veilig binnen de muren van mijn zolderkamer ontwikkelde, ontdekte ik al snel dat de kick van het zelf creëren van een song alleen maar groter wordt zodra je het deelt met een publiek. Langzaam maar zeker werd dat de missie: mijn muziek delen met anderen. Laten horen wat voor moois ik kon maken en ook laten zien wat voor connecties daardoor kunnen ontstaan bij een live optreden. Ik begon te dromen over wat ik ‘later’ kon worden, waar de muziek mij zou kunnen brengen.

Net volwassen, maar nog piepjong, werd ik in 2011 aangenomen op de vooropleiding van de Rockacademie in Tilburg. Als jonge Zeeuws-Vlaamse waren de indrukken overweldigend; de stad, de docenten, de andere deelnemers met dezelfde droom als ik. Hoe spannend en nieuw alles ook was, ik voelde me thuis. In 2012 startte ik mijn opleiding HBO Bachelor of Music aan de FHK Rockacademie. Vier jaar lang ontwikkelde ik me in mijn hoofdvak Songwriting. De nadruk van mijn keuzevakken lag op business, zang en eigen act. In 2016 studeerde ik af met een showcase, tevens de release van mijn debuut EP ‘June’, in Poppodium 013.

Coach

Na mijn afstuderen in 2016 werd ik fulltime muzikant en ondernemer. Dat was even wennen! Geen school meer en dus ook geen studiefinanciering… De nadruk van mijn onderneming lag nog steeds op het maken van muziek en het live spelen, maar ik zocht ook naar een stabielere werkvorm. Deze vond ik toen ik in oktober kon starten als muziekdocent onder de vleugels van Zangschool Beesd. Ik had van te voren nooit gedacht dat het werken als muziekcoach mij zoveel voldoening kon brengen. Al snel kon ik mijn werkzaamheden uitbreiden naar projecten in mijn inmiddels huidige woonplaats Den Bosch. Ik werkte als coach voor ArtUnited Festival en het bandproject IkBand. Ook begonnen steeds meer leerlingen mijn lespraktijk thuis te vinden voor individuele auditiecoaching, songwriting, piano, gitaar- of zangles. Speciaal voor basisschoolkinderen ontwikkelde ik een groepslesmethode waarin we, naast samen muziek leren maken, ook aan de slag gaan met het schrijven van liedjes; de ideale mix tussen muziek en taal. Het mooiste aan muziekcoaching vind ik dat je mensen iets meegeeft voor het leven. Of het nou een ukje is die voor het eerst een gitaar mag vasthouden, of een volwassene die haar eigen stem eindelijk durft te laten horen; ik heb hun wereld een stukje groter gemaakt. 

Ondernemer

Een diploma als muzikant garandeert je geen optredens. Natuurlijk zegt het heel wat over je skills en vaardigheden, maar met het papiertje op zich krijg je geen boekingen binnen. Gelukkig vind ik ook de zakelijke en organisatorische kant van het muzikantschap ontzettend interessant. Vanuit de businessmodule op mijn opleiding leerde ik meer over (evenement)organisatie en ondernemerschap. Ook deed ik de minor Cultureel Ondernemerschap. Voor mijn debuut EP zette ik een crowdfundingtour op, waaruit ik het complete project kon bekostigen. Ook nu ben ik nog steeds mijn eigen boekingsagent.

Daarnaast is het als muzikant en ondernemer belangrijk gezien te worden. De promotie en marketing op sociale media heb ik in eigen hand. Dat is erg belangrijk voor mij, denk maar even terug aan mijn eerste doelstelling: het delen van mijn muziek met anderen en daarmee connecties laten ontstaan. Het is geen one way street, ik wil graag van mijn publiek horen en zien wat mijn muziek doet. Door middel van liedjes, foto’s, vlogs en verhalen geef ik je een kijkje in mijn wereld.