fbpx

Schrijf jij 100 liedjes?

Naar aanleiding van mijn vakantie nam ik een podcast op over hoe je nou weer of meer gaat schrijven nadat je er een tijdje uit bent geweest. Ik heb het in deze aflevering over hoe je je eigen schrijfroutine kunt creëren, wat bekende valkuilen zijn en hoe je de lat niet te hoog legt. Ook heb ik het over practice songs en over mijn persoonlijke lijst met 100 schrijfonderwerpen die je gratis kunt downloaden.  

Luister naar aflevering 6 van De Songwriting Podcast

Over Songwriting

Veel mensen denken dat Songwriting een talent is. Je kan het, of je kan het niet. Natuurlijk hebben sommige mensen van nature meer aanleg, maar ook zij hebben er uren en uren aan oefening inzitten. En dát is volgens mij de sleutel. Songwriting is bovenal namelijk ook een ambacht. Een skill die je kunt leren. En in dit geval leer je het meest door ‘gewoon te doen’. Daar start je basis. Later komt de theorie en de kritische blik wel, ga eerst maar eens wat maken 😉

Oefenen

Toen jij als dreumes leerde lopen ging dat ook niet meteen goed, toch? Sterker nog, eerst kon je helemaal niet lopen, je KROOP overal heen! Net als dat het gek is om van een baby te verwachten dat hij meteen een sprintje kan trekken, is het ook gek om van jezelf te verwachten dat je meteen een perfecte song schrijft als je net je eerste stapjes hebt gezet. Oefenen en trainen is de manier. Eerst bouw je je songwritingspiertjes op, en daarna moet je ze onderhouden.

Inspiratie

“Ja maar, ik heb geen inspiratie!” Onzin. Als je alleen over eigen ervaringen wilt schrijven, dan kan die put wel eens leeg zijn inderdaad. Maar om je songwritingspiertjes sterk te houden kun je dan gaan voor een practice song. En die practice songs hoeven juist nergens op te slaan. Ze hoeven niet bij jouw identiteit te passen en nog beter: je hoeft ze nooit aan iemand te laten horen. De schrijfonderwerpen kunnen dan ook van alles wat zijn. Gun jezelf die creatieve vrijheid, oefen, wakker je inspiratie aan en SCHRIJF. Hoe meer je schrijft, hoe makkelijker het gaat. Hoe beter ook je ‘echte’ liedjes uit de verf zullen komen. En je zult merken dat er tussen die practice songs stiekem ook pareltjes zitten die je anders nooit ontdekt had.

Zelf aan de slag

Wil je zelf oefenen met 100 schrijfonderwerpen? Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je ontvangt de lijst meteen in je inbox! Veel schrijfplezier 🙂  

Yes, geef mij die 100 Songwriting Subjects!