fbpx

Cultuurfonds: subsidie voor muziekles

Muziekles voor iedereen, dat zou mooi zijn toch? Als ieder kind de mogelijkheid zou hebben om een instrument uit te kiezen en mag leren om creatief te zijn. Een paar oriënterende lessen, wekelijkse groepslessen of individuele begeleiding; het is mogelijk via het Jeugdfonds Cultuur. Is het lastig om de lessen te betalen? Het Jeugdfonds Cultuur helpt! Deze instantie betaalt het lesgeld en/of benodigdheden voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar thuis te weinig geld is.

Muziekles voor iedereen

Het Jeugdcultuurfonds Brabant opereert onder het motto: ‘Alle kinderen moeten kunnen genieten van kunst en cultuur’. Ik ben als muziekdocent aangesloten als aanbieder bij het fonds. Dat betekent dat kinderen die bij mij muziekles volgen dit eventueel zouden kunnen financieren met een potje vanuit de subsidieregeling. Mooi vind ik dat, want je wilt als ouder of verzorger je kind een zo’n rijk mogelijke jeugd geven. Muziek kan daar een grote rol in spelen. Niet alleen helpt muziek leren maken met het ontwikkelingen van creatieve en motorieke vaardigheden, het is ook een uitlaatklep voor emoties en draagt bij aan beter functioneren op school.

Wie komt er in aanmerking voor de subsidie?

Kinderen van 4 tot en met 17 jaar van ouders die onder de grens van 120% van een minimuminkomen zitten hebben recht op een KindPas (een KindPas kan worden aangevraagd bij de gemeente). Met een KindPas komt een kind in aanmerking voor een bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds.

Hoe krijg je subsidie voor muziekles?

Je kunt als ouder of verzorger niet zelf een aanvraag indienen bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dat kan alleen gedaan worden door een intermediair, bijvoorbeeld de leerkracht, iemand van het sociaal wijkteam, schuldhulpverlening of van jeugdzorg. Hij of zij kent de spelregels en weet of je kind in aanmerking komt. Als de aanvraag goedgekeurd is, kan je kind vaak al binnen drie weken op les. Wil je een aanvraag indienen? Download dan alvast deze ouderkaart, vul hem in en neem hem mee naar de afspraak met de intermediair. In de gemeente Heusden is Marjolein van den Akker (van Leergeld Heusden) de intermediair. Zij vormt dus de schakel tussen jou en het cultuurfonds. Je kunt haar bereiken op marjolein@trefpuntheusden.nl en samen een aanvraag doen voor de muziekles.

Wat is het bedrag?

Het fonds vergoedt voor maximaal € 450,- per jaar de contributie voor muziekles (of dansles, een cursus schilderen, toneelspelen of fotografie). In mijn muzieklespraktijk betekent dit dat je bijvoorbeeld 30 groepslessen van 45 minuten mee kunt doen, of 15 individuele lessen van 30 minuten. Dat is een behoorlijk aantal! Het Jeugdfonds Sport & Cultuur bepaalt het bedrag op basis van de hoogte van het lesgeld en eventueel de benodigdheden. Je ontvangt eventueel ook een waardebon voor attributen die ingeleverd kan worden bij een winkel in de buurt. De intermediair kan daar meer over vertellen.

Is muziekles iets voor jullie?

Ben je geïnteresseerd in muziekles voor je kind? Stuur me gerust een bericht of neem direct contact op met intermediair Marjolein van den Akker. Meer lezen over mijn lesaanbod in Vlijmen? Kijk hier. Meer weten over de werkwijze van het Jeugdfonds Sport & Cultuur? Lees hier verder.

Intermediair Heusden:
Marjolein van den Akker
marjolein@trefpuntheusden.nl