fbpx

Een muziekcarrière, hoe kom je rond?

Een muziekcarrière, hoe kom je rond?

Rondom een muziekcarrière hangt nogal wat mysterie. Bij de term ‘Seks, drugs & rock ’n roll’ heeft iedereen meteen wel een beeld, maar komt dat ook overeen met de daadwerkelijke leefwereld van een beroepsmuzikant? Voordat we beginnen: iedere muzikant over één kam scheren, dat gaat natuurlijk niet. In deze blog vertel ik je over míjn realiteit. En die is niet zo rock ’n roll. Die leefstijl bestaat echter wel! Maar daarvoor moet je bij iemand anders zijn.

Het artiestenbestaan

In de eerste plaats ben ik artiest. Ik ben singer-songwriter en treed solo-akoestisch op met mijn eigen muziek. Ik heb heel bewust de keuze gemaakt dat te doen. Lekker alleen met mijn gitaartje op stap, dat is hoe ik het graag zie. Maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Om optredens heen gaat een groot deel van mijn tijd naar sociale media en promotie. Je bouwt, hoe commercieel je wel of niet bent, toch aan een naam. Daarnaast is het regelen van optredens een grote klus, ze komen jammer genoeg niet allemaal aanwaaien en ik werk op dit moment niet met een boeker. Het naar buiten brengen van je werk (online en offline) is eigenlijk een grotere klus dan het creëren van je werk zelf. En hoewel ik die andere zaken leuk vind, kunnen ze soms ook frustrerend of saai zijn.

Werken als muziekcoach

Naast artiest ben ik in mijn muziekcarrière ook actief als muziekcoach. Ik heb gewerkt op een muziekschool, maar daarnaast ontvang ik ook leerlingen thuis en werk ik mee aan muzikale projecten in ‘s-Hertogenbosch. Super leuk, anderen helpen hun dromen in muziek te verwezenlijken. En met een paar vaste opdrachten ben je ook gegarandeerd van een inkomen iedere maand. Dat zorgt ervoor dat ik me goed kan focussen op mijn eigen muziek en dat het niet uitmaakt dat ik een maandje wat minder optredens heb staan.

Glitter & glamour: de administratie

Het meest rock ’n rolle gedeelte van het muzikantschap: de administratie. De realiteit is dat veel muzikanten zzp’er zijn, oftewel zelfstandig ondernemer. Je moet facturen sturen voor je werkzaamheden, je uren bijhouden, je belastingaangifte doen… Je bent gewoon een zakenvrouw- of man! Dat is niet perse het eerste wat in je opkomt als je als tiener naar jouw idolen op een podium staat te kijken, maar business hoort echt bij een muziekcarrière. En ik vind het eigenlijk ook wel tof om te zien wat ik heb opgebouwd vanuit mijn eigen creativiteit. De inkomsten- en uitgavestroom zijn compleet afhankelijk van wat ik maak en creëer. Vind ik dat dan niet eng? Nee, eigenlijk niet. Het geeft mij juist een gevoel van controle. Als ik nieuwe dingen blijf maken, als ik optredens blijf regelen en leerlingen blijf werven, dan blijft de stroom vloeien. En met dat vertrouwen lopen dingen steeds makkelijker.

Shiny-object-syndrome

Maar… De grote valkuil is focus. ‘Shiny-object-syndrome’, ooit wel eens van gehoord? Veel creatievelingen hebben moeite met focussen. Vanuit hun creativiteit bedenken ze steeds nieuwe dingen, waardoor eerdere zaken blijven liggen. De truc is om je balans te vinden. Zodat je niet in een sleur raakt, maar ook niet bij het minste of geringste je huidige project laat liggen om iets nieuws te beginnen. Tegelijkertijd wil je momenten van inspiratie ook niet zomaar af doen als ‘afleiding’. Zoals ik al zei: balans. En die vind je echt alleen door ervaring.

Geld maakt je wel gelukkig in je carrière, zolang het het juiste geld is
(Kleine disclaimer: Als artiest hoef je niet gigantisch beroemd te zijn om geld te verdienen en zonder die wereldfaam hoef je heus niet alle restjes bij elkaar te schrapen. Het is écht mogelijk je brood te verdienen zonder dat je iedere dag met je hoofd op tv komt)

Wil jij een muziekcarrière?

Tja, de enige die daar het antwoord op weet ben jij zelf. Ik heb met veel mensen gesproken die naar mijn oude opleiding (FHK Rockacademie in Tilburg) wilden, maar uiteindelijk besloten om toch geen auditie te doen. Een veel gehoord argument was dat ze niet ‘altijd met muziek bezig wilden zijn’, terwijl ik me juist niets anders voor kan stellen! Het is wel zo dat je van je hobby je werk maakt, maar zelf heb ik dat nooit als bezwaar gezien. Voor mij betekende dat alleen maar dat ik het leukste werk ter wereld zou hebben. En zoals je hierboven hebt gelezen komt er veel meer bij kijken dan alleen maar met muziek bezig zijn, maar dat moet je ook liggen. Zelf wist ik het gewoon. Toen ik dertien was al. Ik had twijfels over hoe en wat en of het wel ging lukken, maar nooit over mijn eigen motivatie.

Heb jij ook muzikale dromen? Of vragen of twijfels? Laat het hieronder weten of stuur me een berichtje.

Meer lezen? 
De 3 P’s: een simpele tool om keuzes te maken in je carrière
Hoe je een Indie artiest helpt
Voltijd opleiding Muziek RockacademieLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *