fbpx

7 Tips voor een gezonde banddynamiek

7 Tips voor een gezonde banddynamiek

Je was al vrienden voordat je samen muziek ging maken of je hebt elkaar juist leren kennen toen je een band wilde starten. Hoe je ook begonnen bent: bands bouwen hun eigen dynamiek en onderlinge relaties op. In deze blog geef ik je zeven tips om zo optimaal mogelijk samen te kunnen werken en het meeste uit je muzikale samenwerking te halen.

7 Tips voor een goeie banddynamiek

1. Communiceer écht, niet via WhatsApp

Hoe makkelijk is het om in deze tijd hele gesprekken te voeren via WhatsApp? Te gemakkelijk, dat kan ik je zeggen. Achter een schermpje durven we ons vaak eerlijker uit te drukken en dat zorgt er enerzijds voor dat we meer kunnen bespreken, maar anderzijds ook dat er gigantische miscommunicatie kan ontstaan. Als je iemand niet in zijn ogen kunt kijken en de toon van zijn stem niet kunt horen, kunnen woorden een hele andere wending krijgen. Hoe vaak ik wel niet heb meegemaakt dat WhatsApp gesprekken compleet verkeerd werden geïnterpreteerd… Praat dus echt met elkaar. Bellen of Skypen als het echt niet anders kan, maar nog veel liever met z’n allen rond de tafel.

2. Heb respect voor elkaar

Tuurlijk, als het er echt op neer komt heb je natuurlijk respect voor je medebandleden. En grapjes over elkaar maken als vrienden onderling is helemaal prima. Wanneer wordt iets dan respectloos? Dat zit hem voor mij vooral in gedrag. Ik vind persoonlijk dat (veel) te laat komen niet oké is. Dan geef je eigenlijk een signaal dat jouw tijd belangrijker is dan de tijd van die vier andere muzikanten die op je staan te wachten. Keihard spelen terwijl er iemand naast je staat die nog een oordoppen inheeft, een solo weggeven terwijl er nog iemand staat te stemmen, niet thuis geoefend hebben terwijl je dat wel hebt afgesproken… Dat soort dingen. Heb je shit op orde en denk aan je omgeving.

3. Geef iedereen een duidelijke rol

Zorg dat iedereen een duidelijke rol in de band heeft en evalueer af en toe of iedereen daar nog steeds blij mee is. Misschien leek het de drummer inderdaad leuk om de social media kanalen op zich te nemen, maar merkt hij na een paar maanden dat zijn inspiratie toch niet onuitputtelijk is. Of wie weet schrijft de zanger nu alle teksten, maar heeft de bassiste ook goeie ideeën. Zorg dat iedereen weet waar hij of zij staat, maar wees ook flexibel. Durf te groeien en te ontwikkelen en zorg dat iedereen op de juiste plek terecht komt. En wat die plek nu is kan wel degelijk verschillen van de juiste plek volgend jaar.   

4. Onderzoek je visie

Als je met meerdere mensen te maken hebt krijg je automatisch ook andere meningen en visies. En een beetje wrijving is fijn, want dat daagt beide kanten uit om verder te denken en misschien met iets nog toffers te komen. Maar op het moment dat de meningen zo ver uit elkaar liggen dat eigenlijk geen enkel oorspronkelijk idee nog blijft staan, dan wordt het misschien tijd om te bekijken of jullie überhaupt nog wel een goeie match zijn. Iedereen kan wel aan de kar trekken, maar je komt pas vooruit als je ook dezelfde richting op gaat.

5. Durf afscheid te nemen

Of het van een taak is, je rol in de band, of de band helemaal, soms is het beter iets los te laten. Misschien kom jij wel veel vrolijker naar de repetities als jij niet degene bent die iedere keer de huur van de ruimte moet regelen. Of de gitarist moet ophalen. Of je drumstel moet opbouwen terwijl er in een ruimte ergens anders in de buurt wel al eentje klaar staat. Hier zijn simpele oplossingen voor, en op het moment dat je dit uitspreekt kan je dingen gaan regelen. Dus ga niet zeuren, maar zoek naar een oplossing als er iets is wat je oprecht dwars zit.

6. Kleine dingen

Het zijn vaak de kleine dingen allemaal bij elkaar opgestapeld die ervoor zorgen dat er spanningen ontstaan. Soms gebeurt dat onbewust en hebben anderen er geen blijk van, terwijl jij je vanbinnen opvreet over iets waar je in eerste instantie niet precies je vinger op weet te leggen. Durf dus echt eerlijk tegen jezelf en anderen te zijn. Wees eerlijk over je spanningen naar anderen toe, maar wees ook eerlijk naar jezelf als jij een keer degene bent waar de kritiek op valt.

7. Onpartijdig

Binnen de band is er nooit iemand echt onpartijdig. Iedereen heeft tenslotte toch bepaalde belangen bij de beslissingen die gemaakt moeten worden. Daarom geloof ik dat het goed is om eens in de zoveel tijd eens een bandgesprek te hebben met een outsider erbij. Niet om slapende beren wakker te maken, maar wel om te onderzoeken of er een rottende fundering onder je huis ligt zonder dat je het doorhebt. Dit kan gewoon iemand uit je omgeving zijn, bijvoorbeeld een docent, bandcoach of manager. Als muziekcoach werk ik in verschillende projecten met bands en songwriters. Ik ben dus heel vaak de outsider die inspringt met tips en suggesties. Mocht je een keer een oriënterend gesprek willen hebben over jullie banddynamiek, jullie songs of de performance, stuur me dan vooral een berichtje en dan bellen we even.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *