fbpx

#3 Hoe schrijf je een liedje?

De Songwriting Podcast

#3 Hoe schrijf je een liedje?

Aflevering 3 van De Songwriting Podcast gaat over de mij veel gestelde hamvraag: hoe schrijf je een liedje? En dan met name: waar begin je? Nu is de kans groot dat jij natuurlijk al een aantal songs geschreven hebt. Dat wil niet zeggen dat deze aflevering dan niets voor jou is, want bewustwording van wat je doet en basiskennis is een hele belangrijke stap in het verbeteren van je songwritingskills! Luister hieronder naar de aflevering of lees verder.

Luister aflevering 3 van De Songwriting Podcast:

 

Keynotes van deze aflevering:

• liedjes schrijven als tweede natuur
• praktisch: 4 onderdelen binnen de muziek
• melodie, tekst, ritme & harmonie
• 2 startpunten waar je mee kunt beginnen te schrijven
• mijn favoriete schrijfmethode en waarom

Hoe begin je met schrijven?

Ik neem je mee langs drie manieren waarop je een liedje kunt beginnen te schrijven. Het eerste startpunt is de tekst, het tweede startpunt is de muziek en het derde startpunt combineert die twee meteen. Laten we bij nummer één beginnen: de tekst. Ik denk dat dit de meest voorkomende schrijfmanier is als je het echt over singer-songwriters hebt. Volgens mij zijn wij ooit allemaal ergens begonnen omdat we een verhaal kwijt wilden. En de muziek ondersteunt dat dan. Ik moet zeggen dat ik zelf vanaf het begin altijd muziek en tekst meteen heb willen combineren, maar de laatste tijd schrijf ik veel voor mijn Song a Day challenge en start soms wel vanuit enkel een tekst.  

Tekst als startpunt van een song

Daar zitten voor mij voor- en nadelen aan. Zo vind ik het heel fijn om me niet te laten afleiden door akkoorden of melodieën als ik die even niet kan vinden, maar dat ik juist in één flow de tekst kan doorschrijven. Ik merk dat ik dan makkelijker dingen in de tekst kan verbinden en er een duidelijk tijdsverloop of emotionele doorgang in kan verwerken. Een nadeel voor mij is dat het metrum waarin ik tekst schrijf niet altijd overeenkomt met het metrum van mijn muziek. Dat wil dus zeggen dat de timing, het aantal lettergrepen en de lengte van zinnen soms gesproken heel goed tot hun recht komen, maar dat ik ze moeilijk op muziek kan plaatsen. Het is dus handig om alvast een bepaald muzikaal tempo in je hoofd te hebben waarop je je tekst gaat schrijven.

Muziek als startpunt van een song

Ik kan me voorstellen dat dit vaker voorkomt als je bijvoorbeeld elektronisch produceert of echt een instrumentalist bent. Dan heb je bijvoorbeeld een bepaalde akkoordenprogressie of een tokkeltje van waaruit je gaat schrijven. Ik ben zelf enorm tekstgedreven, dus voor mij is zo’n muzikaal startpunt ook echt alleen een startpunt. Ik heb nog nooit uit intuïtie een hele song eerst muzikaal gemaakt voordat ik er tekst bij ging maken, dat loopt dan eigenlijk vrij snel in elkaar over bij mij. Ik heb het wel eens als oefening gedaan. Wat ook wel voorkomt is dat ik tijdens het schrijven even niet op de woorden kom en de melodie fonetisch inzing, dus op onzinwoorden als nanana of oeoeoeh.

Tips voor het schrijven van muziek

Als je nou een bepaalde gitaarriff of een ritme als startpunt wilt pakken dan kun je deze bijvoorbeeld even opnemen en daarna loopen, dus steeds opnieuw afspelen. Dat geeft je de kans om te improviseren over de muziek en uit te proberen wat voor soort melodie of tekst wel of niet werkt. Je bent dan niet meer motorisch bezig met de handeling, waardoor je hoofd ruimte heeft om over de andere aspecten na te denken. Tenminste, voor mij werkt dat zo. Een heel specifiek tokkeltje is vaak iets wat ik nog niet automatisch doe (ik heb het nieuw bedacht, daarom springt het er ook uit), maar dat zorgt er ook voor dat ik mezelf nog niet op automatische piloot kan begeleiden. Dat kun je later oefenen natuurlijk, dat valt prima aan te leren.

Muziek en tekst tegelijk schrijven

De derde manier: muziek en tekst tegelijk schrijven. Dit is hoe ik zelf vanuit mijn intuïtie altijd al te werk ging. Deze manier start wel vaak vanuit OF tekst OF muziek, maar ik voeg ze zo snel samen dat dat eigenlijk te verwaarlozen valt. De ene keer is het een akkoordprogressie die ik na wat pingelen ontdek, de andere keer is het een woord of een zin die me opvalt, maar na regel één wordt het eigenlijk altijd meteen een totaalplaatje.

Muziek en tekst elkaar laten versterken

De voordelen voor mij zijn dat je tekst en muziek echt optimaal op elkaar af kunt stemmen en in het moment kunt beslissen waar heen wil. Een nadeel is wat ik al eerder benoemde, er zijn nu meerdere factoren die je flow kunnen afremmen. Als je bijvoorbeeld even niet op de goeie tekst kunt komen of niet weet waar de muziek harmonisch heen moet gaan. Een tip daarvoor is om niet kritisch te zijn, zoals ik in aflevering 2 van De Songwriting Podcast over de inner critic ook al zei. Wat je eigenlijk doet ik de beslissing voor je uit schuiven en dat kun je doen placeholders te gebruiken. Opvulling dus eigenlijk. Als je even geen tekst weet vul je hem gewoon fonetisch op en als je nog geen interessante akkoorden hebt gevonden voor die ene overgang laat je hem even staan zoals ie nu is. Niet alles is meteen definitief, je kunt later terugkomen om aan die specifieke knelpunten te werken.

Online Songwriting Cursus

Als je meer wilt weten over hoe je start met het schrijven van liedjes is mijn online songwriting cursus misschien wel wat voor jou. Meer info daarover lees je hier.

Veel schrijfplezier!

Lees meer:

Luister:

 

Muziekje erbij?

 

2 gedachten over “#3 Hoe schrijf je een liedje?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *