fbpx

Zijn jouw songs klaar voor de studio?

Zijn jouw songs klaar voor de studio?

Je songs opnemen, een single releasen of een heel album maken; iets in die trant staat toch meestal wel op het verlanglijstje van iemand die liedjes schrijft. In deze blog vertel ik je in 7 tips over wanneer je liedjes klaar zijn om opgenomen te worden. Dat staat even los van hoe ver je in je carrière bent en of je je branding en social media op orde hebt. Voor nu gaat het echt puur over de muziek.

1. Schrijf veel songs

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen. Allereerst moeten de liedjes natuurlijk geschreven worden. Stel je wilt een EP maken met vijf nummers, dan is het handig dat je wat te kiezen hebt. Ideaal gezien schrijf je bijvoorbeeld twintig nummers, waarvan je de beste vijf uitkiest. Dat gezegd hebbende schrijf je soms ook songs waarvan je meteen weet dat ze een release zullen worden. Soms voel je meteen dat er iets speciaals uit je vingers is gekomen!

2. Doe een Lyric- of Songcheck

Vraag anderen om jouw songs te analyseren. En het liefst niet je moeder, maar mensen die er een beetje verstand van hebben en objectief kunnen luisteren. Je zit zo dicht op je eigen songs dat bepaalde foutjes of gekke dingen in de lyrics er voor jou al helemaal bij horen. Een frisse blik op jouw werk kan echt wonderen doen. Een songwritingcoach kan jou bijvoorbeeld vragen stellen over bepaalde keuzes, of je wijzen op onduidelijkheden of inconsequenties. Lees hier meer over een Songcheck.  

3. Denk na over het arrangement

Oké, de liedjes zijn er. Maar hoe wil je ze verpakken? Wil je een volledige bandformatie de nummers laten inspelen of vlieg je solo? Arrangement is meer dan alleen met meerdere instrumenten een liedje meespelen. Ieder instrument moet zijn eigen partij en, heel belangrijk, zijn eigen functie hebben. Misschien komen sommige liedjes wel beter uit de verf met enkel zang en gitaar, waarbij andere nummers juist een vette drumbeat nodig hebben. Durf daarin echt kritisch te zijn. Ook al zit je in een band met vijf muzikanten, niet iedereen hoeft constant te spelen. Zet het liedje voorop.

4. Laat je liedjes inzinken

Als je terugluistert naar de eerste opname van een liedje dat je een jaar geleden geschreven hebt, dan zul je merken dat je onbewust het liedje anders bent gaan spelen in het afgelopen jaar. Liedjes hebben tijd nodig. Je moet ze laten inzinken en als het ware laten rijpen. Speel ze vooral ook live voordat je ze gaat opnemen. Het is heel interessant om te zien hoe publiek reageert en welk gevoel jouw song heeft in een livesituatie. Zo kan het je bijvoorbeeld opvallen dat dat ene extra refrein het liedje niet lift, maar juist laat inkakken. Of dat een langere pauze ergens toch wel meer ruimte geeft. En misschien is dat meezingstukje wel te lastig om daadwerkelijk aan te laten slaan bij nieuw publiek? Live spelen zorgt voor perceptie. Liedjes laten inzinken en ze op automatische piloot kunnen spelen zorgt voor zelfvertrouwen. Tijdens de opnames moet je eigenlijk niet meer nadenken over wat ook alweer die volgende zin is.

“Live spelen zorgt voor perceptie, liedjes laten inzinken zorgt voor zelfvertrouwen”

5. Maak demo's

Zorg dat je van ieder liedje een demo maakt. Oftewel: een opname waarin je eigenlijk precies doet wat je in de studio zou willen doen. Dit kan je simpel met je telefoon doen, of een beetje meer fancy met een geluidskaart, microfoon en studiosoftwareprogramma. En luister naar het resultaat. Hoor je wat je wilt horen? Naast dat het goed is kritisch naar je eigen werk te luisteren, is het ook fijn al even te oefenen met het gevoel van opnemen. Dat je iets definitief maakt is best een drempel voor veel muzikanten. Daarnaast zijn deze demo’s een goeie leidraad voor de mensen met wie je eventueel gaat samenwerken. 

6. Studio of thuis opnemen?

Het ligt compleet aan de bezetting, de fysieke ruimte en jouw eigen kennis van soundenginering of jij in staat bent thuis een mooie, professionele opname te maken. Zelf kan ik thuis wel mooie demo’s opnemen, maar het resultaat van mijn opnames in Kytopia, analoog opgenomen en gemixt door een echte soundengineer en gemasterd door een echte masteraar, dat had ik zelf nooit zo kunnen doen. Bespaar daar dus ook niet op. Als je iedere maand wat leuke demo’s online wilt gooien kun je best investeren in een thuisstudio, maar als je een grote release wilt doen één keer in de twee jaar is het misschien beter om een studio en professionals te huren.

7. Liedjes opnemen is een leerproces

Er zullen dingen fout gaan. Je gaat spijt hebben. Je gaat dingen willen veranderen die al permanent zijn. Het hoort erbij! En het grappige is dat je dat een jaar later waarschijnlijk niet eens meer terug hoort. Het opnameproces kan stressvol zijn en omdat je alles zo goed mogelijk wilt laten klinken, zoom je op alles in. En sommige minuscule ‘foutjes’ horen anderen niet eens. Natuurlijk ga je voor het allerbeste resultaat, maar weet dat je sommige dingen ook moet kunnen laten gaan. Het gaat om het grote geheel.

Lyric- en Songcheck

Wil je zeker zijn over je songs en ze vóór de opnames nog eens goed onder de loep nemen? Speciaal voor bands en singer-songwriters die eigen werk willen uitbrengen en alles eerst nog eens even grondig willen doorspitten, geef ik Songchecksessies. Lees hier meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *