fbpx

5 Tips voor succes in een bandwedstrijd

Yes! Je hebt je ingeschreven voor een bandwedstrijd en je bent klaar voor de strijd. Maar met jou zijn er nog minstens tien andere bands die ook voor de titel gaan. Hoe haal je het meeste uit jouw deelname? Hieronder volgen 5 tips voor succes in een bandwedstrijd. 

In deze blog krijg je 5 tips voor het behalen van zoveel mogelijk succes in een bandwedstrijd.
1. Zorg voor dynamiek in de set

Een misvatting is dat bands denken dat ze alleen maar moeten ‘knallen’. Het gevolg is dat ze vier of vijf nummers achter elkaar ongeveer hetzelfde doen. Je mist daarmee de kans om verschillende kanten van je repertoire te laten zien. Wees niet bang een ballad in je set te stoppen: een rustiger nummer tussen de uptempo songs door zorgt juist voor ruimte en dynamiek. Na een intiemere song komt een heftig nummer nóg harder binnen. Contrast is het toverwoord hier.

2. Doe een goeie soundcheck

Tijdens bandwedstrijden is er beperkt tijd om te soundchecken. Er staan immers meerdere bands op één avond en de ombouwtijd tussen het spelen door is vaak niet langer dan een kwartier. Zorg dus dat je van te voren al klaar staat. Heb je spullen bij de hand, zorg dat alles werkt en weet wat jouw plek op het podium gaat zijn. En de belangrijkste tip hierin: de geluidsman is jouw beste vriend. Communiceer duidelijk, professioneel en blijf vriendelijk, ook al ben je gespannen. Ooit zag ik als jurylid een band soundchecken waarvan de vocalist klagend door de microfoon zijn monitorwensen doorgaf. Een beetje lomp zei hij hoe hij het wilde hebben met een “ja, want zo gaat het echt niet werken” erachter aan. Dat is al min één.

3. Maak er een show van

Je denkt misschien: we mogen maar vier liedjes spelen. Probeer die vier songs toch als een set te zien, met een kop en een eind. Een set heeft een verloop: een intro, een outro en daartussen een verhaal. Repeteer de songs in de goeie volgorde en oefen ook de praatjes tussendoor en de publieksparticipatiemomenten. Het moet er niet ingestudeerd uit gaan zien, maar van te voren weten wat je ongeveer wilt doen is handig. Klinkt niet erg rock ’n roll, maar geloof me: als je het goed uitvoert ziet dat er wel zo uit. Denk ook eens na over hoe de band er überhaupt uitziet. Is er interactie tussen de bandleden of staat alleen het front uit zijn dak te gaan? Maak een keer een video-opname van een optreden en bekijk eens kritisch of de band écht leuk is om naar te kijken.

Anne van Damme was drie keer op rij jurylid in de Bossche Band Battle.
Een foto uit het Brabants Dagblad van een finaleavond voor de Bossche Band Battle.
4. Maak connecties

Waarschijnlijk doe je met een bandwedstrijd mee om verschillende redenen. Ja, natuurlijk: die titel staat goed in je biografie en die prijs is ook niet mis. Maar daarnaast valt er nog meer te winnen. Je wilt waarschijnlijk meer speelplekken en contacten opdoen. Dit begint al in de voorrondes. Zie de andere deelnemende bands niet als concurrentie, ga juist de interactie met elkaar aan! Iedere band heeft zijn eigen fanbase, hoe mooi is het als jullie die zouden kunnen uitwisselen? Muziekliefhebbers hebben echt genoeg ruimte in hun playlists om een extra band toe te voegen. Het versterkt elkaar alleen maar. En stel, er spelen op een avond nog vier bands met gemiddeld vijf bandleden. Dat zijn omgerekend twintig nieuwe contacten in jouw netwerk. En als één van de twintig in de toekomst een keer een support act zoekt, weten ze jou misschien wel te vinden.

5. Luister naar de jury

Muziek is eigenlijk geen wedstrijd, maar toch maken we dat ervan. Een gitarist die net drie akkoorden met moeite weet te vinden of een drummer die geen maat weet te houden zijn duidelijke voorbeelden van meetbare factoren. Instrumentbeheersing is natuurlijk een must tijdens een wedstrijd. Maar ook creativiteit, originaliteit en energie zijn belangrijke punten waar een jury naar kijkt. En die laatste drie zijn minder meetbaar en soms zelfs subjectief te noemen. Een goed jurylid zal altijd proberen om zijn of haar persoonlijke smaak en genrevoorkeur niet mee te laten tellen, maar natuurlijk vormt de achtergrond van zo’n persoon zijn of haar mening. Neem ieder jurylid serieus en probeer de feedback te begrijpen, ook als je het er niet mee eens bent. 

Omgaan met kritiek

Als in jouw ogen iets echt niet waar is, hoe kan het dan dat dit wel zo is overgekomen op iemand anders? Het kan heel leerzaam zijn daar achter te komen. Het tegenstrijdige hierin is dat je sommige feedback ook gewoon naast je neer moet leggen, maar dus niet voordat je er goed en eerlijk over na hebt gedacht. Als je de mogelijkheid hebt om na afloop met juryleden in gesprek te gaan, doe dit dan vooral. Een gesprek maakt veel duidelijk en als je ziet van wie de feedback afkomstig is, kun je daar ook een beter oordeel over vellen.

Bonus

De bovenstaande tips gaan je helpen zoveel mogelijk uit je deelname aan een bandwedstrijd te halen, maar vergeet vooral niet het allerbelangrijkste: plezier! Geniet van wat je doet en wat jullie als band hebben weten neer te zetten, dan straalt dit uit naar het publiek en de jury en kun je sowieso met een goed gevoel naar huis. Succes!

Anne van Damme behaalde in 2016 haar HBO diploma Bachelor of Music van de Rockacademie en jureerde al drie jaar op rij voor de Bossche Band Battle, georganiseerd door Studio Cube in ‘s-Hertogenbosch.

Meer lezen? 
De 3 P’s: een simpele tool om keuzes te maken in je carrière
Hoe je een Indie artiest helpt 
Waarom iedere Songwriter bij Buma ingeschreven moet staan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.