fbpx

#2 De inner critic: goed of slecht?

De Songwriting Podcast

#2 De inner critic: goed of slecht?

De tweede aflevering van De Songwriting Podcast gaat over de inner critic. Ik ga je eerst uitleggen wat de inner critic is, hoe je hem uitschakelt en hoe je hem juist kunt gebruiken. Dit is niet alleen iets voor beginnende songwriters of juist voor ervaren songwriters. De inner critic ziet iedereen eigenlijk wel eens dwars. Deze podcastaflevering is dus voor iedereen die bezig is met een creatief proces en die zijn productiviteit wil vergroten.

Luister aflevering 2 van De Songwriting Podcast:

Keynotes van deze aflevering:

• wat is de inner critic?
• hoe schakel je de inner critic uit?
• hoe creëer je een ‘veilige’ schrijfomgeving?
• Song-a-Day challenge
• wanneer schakel je de inner critic in?
• de invloed van de inner critic op jouw productiviteit

Wat is de inner critic?

Laten we starten met: wat is de inner critic? Het is natuurlijk een Engelse term, in het Nederlands zou je het de innerlijke criticus kunnen noemen. Je ‘ego’ of ‘dat vervelende stemmetje achterin je hoofd dat zegt dat je niet goed genoeg bent’. Hij kan tegen je zeggen dat je liedje saai is, of dat je toch niks kunt bedenken vandaag. Dat is dus in principe het idee: het is de stem in je hoofd die kritiek levert op jouw creatieve proces. En als er iets dodelijk is voor je creatieve proces dan is dat wel kritiek en twijfel. Je wil dus eigenlijk dat die stem niet aanwezig is wanneer jij aan het creëren bent. Verderop lees je meer over hoe je de inner critic kunt uitschakelen, maar eerst leren we hem nog een beetje beter kennen.

Wie is jouw inner critic?

Misschien moeten we ons namelijk afvragen: wie is de inner critic? Het kan zijn dat die innerlijke stem voortkomt uit je eigen onzekerheid en de twijfel over je eigen kunnen, maar het kan ook zo zijn dat die stem eigenlijk de gedaante aanneemt van mensen uit jouw omgeving. Wat denken bijvoorbeeld je studiegenoten, je bandleden of je ouders over wat jij nu aan het maken bent? Wat ik bij mezelf bijvoorbeeld merkte is dat ik toen ik net was afgestudeerd aan de Rockacademie ik heel erg het gevoel had dat alles wat ik maakte ook maar meteen goed moest zijn. Dat dat van me verwacht werd als Rockacademie-afgestudeerde in Songwriting. Met dat diploma op zak maak je toch geen slechte liedjes meer? 😉

Verlammend

Ik merkte dat de gedachten van mijn inner critic snel afdwaalden naar mijn oude klasgenoten en docenten. Ik kreeg daar niet de drang van om mezelf eens even te gaan bewijzen, het werkte eerder verlammend. Totdat ik op den duur dus nog maar nauwelijks aan mijn schrijftafel zat en me maar bezighield met andere dingen. Ik kan me voorstellen dat jij ook één of meerder personen in je leven hebt tegen wie je opkijkt of op wie je indruk wilt maken. Ik daag je uit om eens goed na te denken of dat het geval is. En dat is dus niet perse een negatief geladen relatie hè. Het kan ook zijn dat je iemand zo leuk vindt dat je die persoon niet teleur wilt stellen. Of misschien heb je je ingeschreven voor een bandwedstrijd of muziekcompetitie en denk je nu al aan de juryleden op wie je indruk wilt maken.

Hoe schakel je de inner critic uit?

De truc is om je bewust te worden van waar die stem voor staat. Is het inderdaad een persoon uit je omgeving? Is het de angst om voor paal te staan? Misschien is het de angst dat je überhaupt nooit een songtekst uit je vingers gaat krijgen. Probeer erachter te komen wat jouw inner critic zegt. De volgende stap is een omgeving creëren waarin jouw inner critic geen voet aan de grond kan krijgen. Een veilige omgeving waarin het niet uitmaakt wat die stem zegt, want hij is niet relevant in de situatie. De makkelijkste manier om dat te doen is door te zeggen dat je aan het oefenen bent. En die practice songs kunnen over van alles gaan. Over je hond, over een Netflixserie, over het nieuws. Alles mag. Het hoeft ook niet perse iets te zijn waar je veel emotie bij voelt of veel interesse in hebt.

Help! Mijn inspiratie raakt op!

Nou kan het zijn dat je bang bent om je inspiratie op te maken aan dit soort onzinliedjes, maar zo werkt het niet. Het is namelijk zo dat hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer de molentjes gaan draaien. Je maakt je songwritingspiertjes los. Hoe meer je schrijft, hoe makkelijker het gaat. En dat neem je dan weer mee in onderwerpen die wel daadwerkelijk iets voor je betekenen. En vergeet niet dat een aantal van die practice songs ook heus wel goed uit de verf zullen komen. Die kun je later alsnog gebruiken. Maar de insteek is dus dat je schrijft zonder aan het resultaat te denken, het gaat om het proces. Ik heb dat voor mezelf in een Song-a-day challenge gegoten. Wil je mijn lijst met 100 Schrijfonderwerpen gratis downloaden voor een snelle start? Kijk dan hier.

Hoe en wanneer gebruik je de inner critic?

Maar is die inner critic ook ergens goed voor? Ja, zeker wel. Het is namelijk niet zo dat kritisch naar jezelf kijken niet goed is. Je wilt uiteindelijk het beste uit jezelf halen. Het belangrijke is alleen dat je het juiste moment kiest. Dat moment bevindt zich niet in de creërende fase. Dat moment komt eigenlijk daarna. Je hebt iets geschreven, je laat het even liggen, en daarna kom je terug om het bij te schaven. Dit is het punt waarop je kritisch mag zijn. Je mag dan ook heel eerlijk zeggen: nee, dit is niet iets waarmee ik verder wil gaan. Dan blijft het gewoon bij de oefening. Maar misschien zitten er wel hele toffe stukjes tussen! Of zie je nu ineens oplossingen om het nummer lekkerder te laten lopen. Zorg wel dat je je inner critic een beetje in toom houdt en denk altijd vanuit jezelf.  

Vergroot je productiviteit

Toen ik weer ging schrijven om het schrijven (niet om het eindresultaat) gebeurde er ineens veel meer. Ik was weer echt terug bij mezelf. Bij dat 15-jarige meisje dat hele zomers op haar zolderkamertje doorbracht met liedjes schrijven en zingen. Het enige doel was toen om te schrijven en dat vond ik nu terug. Ik merkte dat alles weer veel meer ging stromen, en dat ik heel erg blij werd van het resultaat. Niet perse van ieder liedje op zich, maar wel van het grote aantal songs dat ik in korte tijd schreef en ook van de blijvertjes die er toch echt wel tussenzaten. Dus tip van de week: als je meer en beter wilt leren schrijven, werk dan eerst aan je proces en daarna pas aan het resultaat.

Werk aan je schrijfproces

Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Weet je echt niet waar je moet beginnen? Ik heb een online Songwriting Cursus in de maak waarin je in 7 modules langs alle vlakken van Songwriting wordt meegenomen. Ideaal voor een snelle start of als je de diepte in wilt duiken met je eigen liedjes. Meer informatie lees je hier.

 

Laat hieronder vooral een reactie achter als je vragen of opmerkingen hebt!