fbpx

#8 Liedjes schrijven als verwerking

De Songwriting Podcast

#8 Liedjes schrijven als verwerking

Deze aflevering van De Songwriting Podcast gaat over hoe je het schrijven van liedjes kunt gebruiken om dingen te verwerken. Nu is het denk ik niet echt een verrassing dat muziek voor veel songwriters en muzikanten een uitlaatklep is. Je maakt dingen mee, leuke en minder leuke situaties, en die wil je verwerken in een liedje.

Luister aflevering 8 van De Songwriting Podcast:

 

Keynotes van deze aflevering:

• twee tips om over een zwaar onderwerp te schrijven
• onderwerpen laten inzinken
• tot de kern komen van wat je wil zeggen
• het is oké om het schrijfproces nodig te hebben
• de visie van Hayley Williams op Songwriting
• schaamteloos schrijven

Verwerken... maar het lukt niet!

Dingen willen verwerken in muziek is volgens mij tegelijkertijd ook een grote bron van frustratie. Als bijvoorbeeld niks wat je schrijft eruit komt zoals je wilt of als je woorden de situatie geen eer aan doen. Nou zijn er een heleboel theoretische dingen die je kunt leren om jezelf meer keuzes te geven in deze situaties, maar ik ga je in deze podcastaflevering twee tips geven die je op een andere manier gaan helpen, met name als je over een zwaar onderwerp wilt schrijven.

Mijn persoonlijke ervaringen

In de podcast vertel ik je over mijn eigen persoonlijke ervaring met een moeilijk onderwerp en hoe het niet lukte er iets over te schrijven. Achteraf gezien was het gevoel op dat moment nog te rauw en te groots. Dat is dus tip nummer één: soms moet iets, hoe leuk of niet leuk het ook is, eerst nog verwerkt worden in je systeem. Het moet nog indalen voordat je er daadwerkelijk iets over kunt zeggen.

De juiste woorden vinden

Dat is dan ook meteen de tweede tip: bedenk heel goed wat je nu eigenlijk probeert te verwoorden. Soms werkt het andersom en krijg je ineens inzicht in je eigen gedachten door het schrijfproces. Maar soms moet je eerst duidelijk en eerlijk naar jezelf kunnen zijn voordat je kunst kunt maken van de situatie.

Een andere songwriter over haar verwerkingsproces

Tot slot bespreek ik het nieuwe soloalbum van Hayley Williams. Ik ben ontzettend geraakt door haar open, intieme, donkere album en dook daarom wat interviews in. Daarin vertelt ze hoe zij songwriting ziet en dat bracht mij een mooi inzicht dat ik deel in deze aflevering van De Songwriting Podcast.   

Wat vind jij het meest waardevolle inzicht van deze aflevering? Laat het me hieronder weten in de reacties. 

Lees meer:

Luister:

 

Muziekje erbij?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *