fbpx

De 3 P’s: carrièrekeuzes maken

De 3 P's: een simpele tool om carrièrekeuzes te maken

Hoe bepaal je wat je wel en niet doet in je carrière? Tijdens mijn studie aan de Rockacademie werd mij een heel simpel principe uitgelegd dat ik jaren later nog steeds toepas: De Drie P’s. In deze blog leg ik je uit waar de P’s voor staan en hoe deze tool je kan helpen met het maken van keuzes in je carrière. 

Betekenis

De drie P’s staan in dit geval voor Poen, Plezier en Promotie. Drie dingen die je volgens mij altijd in je carrière wilt hebben 😉 Laten we in deze blog de volgende situatie aanhouden: je wordt gebeld met de vraag of jij een optreden wilt doen. ‘Poen’ staat in deze situatie voor de gage die je wel of niet krijgt. ‘Plezier’ staat voor de leuke ervaring die je op zou doen. ‘Promotie’ staat voor de naamsbekendheid die er tegenover zou staan.

Toepassing

De regel van De Drie P’s gaat ervanuit dat je altijd minimaal twee P’s gedekt wilt hebben. Als we die regel volgen zou je een goed betaald optreden waar je veel plezier aan hebt, maar wat verder niet bijdraagt aan je naamsbekendheid, gerust kunnen doen. Andersom kun je een optreden waarvoor geen gage beschikbaar is, wat wel super goed is voor je naam en wat je plezier gaat opleveren, ook aannemen. En natuurlijk, een optreden wat goed betaald, waarbij de promotie ook wel snor zit, maar wat je eigenlijk niet zo leuk lijkt, dat wordt volgens De Drie P’s ook goedgekeurd. Een optreden met goede gage, maar geen promotie en plezier? Niet doen dus.

Geld maakt je wel gelukkig in je carrière, zolang het het juiste geld is
Keuzes maken in je carrière

Het leven is natuurlijk niet zo zwart-wit, maar in de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat De Drie P’s best een goede graadmeter zijn om te kiezen wat je wel en niet doet in je carrière. Ook heb ik geleerd dat geld echt niet gelukkig maakt. Een tijd lang speelde ik regelmatig achtergrondmuziek in een restaurant in Nijmegen. De poen was oké, vooral omdat ik er regelmatig kon spelen, maar echt leuk vond ik het niet. De etende gasten luisterden maar half en het was niet de bedoeling dat ik reclame voor mezelf zou maken (het restaurant deed dat overigens ook niet). Onderdeel van het behang ben je dan. En dat is prima! Als jij dat leuk vindt en je daarmee dus de P van ‘Plezier’ opvult. Voor mij was dat niet het geval.

Wanneer geld wel gelukkig maakt

Wat ik ook begon te merken is dat de optredens die ik voor ‘Plezier’ en ‘Promotie’ deed vaak minder ‘Promotie’ opleverde dan verwacht. En dan blijf je dus ook met slechts één P achter… Het resultaat van die optredens was dat ik me niet tevreden voelde. Ja, het spelen was leuk, maar naderhand had ik geen inkomen verworven en ook geen grotere naamsbekendheid. Ik had echt nóg een P nodig om me gelukkig te voelen bij die situaties. En dan maakt geld wel gelukkig, want de P van ‘Poen’ is immers ook een teken van waardering. Om de P van ‘Promotie’ op te vullen kun je vooraf afspraken maken met je opdrachtgever. Bijvoorbeeld dat ze drie keer jouw videoclip delen op hun kanalen i.o.d. Je weet echter nooit wat dat precies gaat opleveren.

Muzikanten doen alles voor hun carrière en cijferen zichzelf daarin vaak weg
Conclusie?

Deze blog is stiekem ook een pleidooi voor het eerlijk betalen van artiesten. En daar ben jij als muzikant ook bij! Wees dankbaar dat je ergens mag spelen, maar weet ook wat je waard bent. Je hebt zoveel uren in je vakmanschap zitten en eindeloos geïnvesteerd in je instrumenten en ontwikkeling, die P van ‘Poen’ heb jij ook verdiend. Volg je intuïtie, speel lekker veel om ervaring op te doen, maar wees ook kritisch en durf nee te zeggen. Een carrière bouw je niet zomaar, dus durf je eigen visie te volgen. 

Ga jij De Drie P’s toepassen? Laat het me weten in je de reacties of reageer op Facebook of Instagram.

Meer lezen? 
‘Hoe je een Indie artiest helpt’
‘Waarom iedere Songwriter bij Buma ingeschreven moet staan’
• ‘Waarom je je NIET inschrijft bij Buma/Stemra’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *